BBL leerlingen starten bij Koopman TransMission

BBL leerlingen starten bij Koopman TransMission

13 september 2020

OPLEIDING BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL) CHAUFFEUR WEGTRANSPORT niveau 2
Deze maand zijn er weer 8 nieuwe leerlingen begonnen bij Transmission in Bergen op Zoom. Zij volgen daar de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor chauffeur Wegtransport. In onderstaand verhaal leggen wij de basis van de inhoud van de opleiding BBL uit.

 

WAT IS EEN BBL OPLEIDING?
Een BBL opleiding is een samenwerking tussen een ROC (MBO), STL (Sectorinstituut Transport Logistiek) en leerbedrijf (Koopman-Transmission). Een BBL opleiding is 4 dagen praktijkopleiding doen bij het leerbedrijf en 1 dag naar school. Dit is een MBO niveau 2 opleiding van 2 jaar.

 

STL coördineert en is de juridische werkgever van de leerlingen.

 

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING GESCHIKT?
Voor meiden en jongens tussen de 17 en 21 jaar die na hun middelbare school (VMBO) een vervolg opleiding op MBO niveau willen doen, die praktijk gericht is. Met als einddoel een diploma en een baan bij het leerbedrijf.

 

Zij willen ook niet meer 5 dagen in de schoolbanken zitten maar echt in de praktijk een vak leren. Uiteraard hebben ze wel affiniteit met het vak chauffeur Wegtransport, wat vaak al aangewakkerd is door familie, vrienden en kennissen die al werkzaam zijn in de sector.

 

WAT GEBEURD ER IN DIE 2 JAAR OPLEIDING?
De dag op school krijgen ze vakinhoudelijke lessen zoals voertuigkennis, voertuigadministratie en code95. Daarbuiten worden ze ook nog bijgespijkerd in de vakken als Nederlands, rekenen en een vreemde taal. Maar het belangrijkste is natuurlijk (zeker voor de leerlingen) dat ze al hun rijbewijzen kunnen halen B, C (leeftijd 18+) en CE. Dit doen ze bij een geselecteerde verkeerschool.

 

Uiteraard word er in 2 jaar intensief samengewerkt tussen de verschillende partijen met als doel de leerlingen een gedegen opleiding met diploma te geven. Dit gebeurd onder andere door de praktijkopleiding van het ROC naadloos te laten aansluiten op de praktijk van het leerbedrijf. Hierdoor kunnen de leerlingen op een natuurlijke en praktische manier hun kennis voor het beroep van chauffeur op een hele visuele manier vergroten.

 

WAT GEBEURD ER BIJ HET LEERBEDRIJF?
Als voorbeeld nemen we de 8 leerlingen die deze maand bij Transmission in Bergen op Zoom begonnen zijn. Nadat ze op school en STL staan ingeschreven tekenen ze na een (eenvoudige) sollicitatieprocedure bij het leerbedrijf een praktijkovereenkomst van 2 jaar.

 

Zo verdelen wij deze leerlingen in 2 groepen. Groep 1 zijn leerlingen van 18 jaar en ouder en groep 2 zijn leerlingen van onder de 18. Het verschil is dat groep 1 al hun B rijbewijs heeft en al vrij snel kan starten als chauffeur op een busje (B). Gemiddeld gezien kunnen deze leerlingen na het 1ste jaar hun C rijbewijs hebben en in de 1ste 6 maanden van hun 2de jaar het CE rijbewijs halen. Daarna is het oefenen tot hun examen (er zijn leerlingen die in 1,5 jaar klaar zijn met een versneld traject).

 

Voor groep 2 begint eerst een traject in de loods, doordat zij nog niet 18 zijn (andere werkuren) en nog niet het B rijbewijs hebben, doen zij tot die tijd logistiek werk in de loods. Zij gaan al wel diverse keren als bijrijder met een chauffeur mee om vast de beginselen van het chauffeurs vak op te pakken. Als zij hun B rijbewijs hebben gehaald, gaan ze het zelfde traject doorlopen als groep 1. Doordat zij achterstand hebben door hun leeftijd en rijbewijs, gebruiken deze jongens en meiden vaak de volle 2 jaar opleiding.

 

DOEL VAN DE BBL OPLEIDING CHAUFFEUR WEGTRANSPORT?
Het doel van deze opleiding is om in 2 jaar tijd leerlingen die praktijkgericht zijn, de mogelijkheid te geven om een gedegen MBO diploma te halen, waarmee ze een fundering kunnen leggen voor een mooie werkbare toekomst. En voor ons als leerbedrijf jonge vakbekwame chauffeurs opleiden die met het DNA van Koopman een goede toekomst als chauffeur bij Autotransport, Cargo of Transmission tegemoet gaan.